Dobry pracownik w
gastronomii to skarb, na którym z pewnością nie warto oszczędzać. Prawidłowo
opłacony barman, kelner czy też kucharz, będzie odpowiednio zmotywowany do
pracy na wysokim poziomie oraz do reprezentowania lokalu swoją osobą w
nienaganny sposób. Czy istnieje granica wysokości wynagrodzenia? Czy można ją
zmierzyć? Odpowiedzi mogą udzielić prawidłowo skonstruowane wskaźniki a
szczególnie ich wnikliwa analiza. Obserwować można wiele wartości, ilorazów czy
sum. Warto jednak skupić na kilku podstawowych grupach i mieć je pod kontrolą w
długim okresie.
Procent obrotu
Procent obrotu to najbardziej popularny i oczywisty wskaźnik,
który przychodzi na myśl, gdy mowa o sumie wynagrodzeń. Oblicza się go w prosty
sposób według wzoru:
UI = (S / I ) x 100%
gdzie:
UI -
wskaźnik udziału wynagrodzeń w obrocie w danym miesiącu
S - suma wynagrodzeń
brutto w danym miesiącu
I – obrót
brutto wypracowany w danym miesiącu
Zalecana wartość tego wskaźnika uzależniona jest od
charakteru lokalu jakiego dotyczy. Większa wartość ilorazu świadczyć może o
zatrudnieniu wyspecjalizowanej kadry, takiej jak dobry szef kuchni, menager sali
czy też kierownik baru (na przykład restauracje klasy premium, ekskluzywny coctail bary). Mniejsza wartość
wskaźnika występuje w lokalach, w których zespół pracowników ogranicza się do
kilku osób wykonujących powtarzalną pracę, nie wymagającą szczególnych
umiejętności (małe kawiarnie, lokale typu fast food, osiedlowe pizzerie). Zbyt
mały udział wynagrodzenia w obrocie może świadczyć o niewystarczającym
wynagradzaniu pracowników, co może negatywnie wpływać na ich wydajność.
Niedowartościowany pracownik jest bardziej podatny na niewłaściwe wykonywanie
swoich obowiązków, spada motywacja do pracy, czasami dochodzi do kradzieży. W
dłuższej perspektywie czasu rosną zatem koszty związane z dużą rotacją
pracowników oraz kontrolą pracy. Z kolei
zbyt duża wartość wskaźnika może zachwiać równowagę na rynku pracy, poprzez
zawyżanie średniego wynagrodzenia w danym obszarze rynku. Środki przeznaczane
na przeszacowane płace mogą posłużyć rozwojowi firmy, co zaowocuje wzrostem
obrotu (za którym powinien pójść wzrost wynagrodzeń).
Jak zatem widać, wskaźnik przyjmuje różne wartości w
zależności od specyfiki lokalu, którego dotyczy. Należy obserwować go w ujęciu
czasowym pamiętając o sezonowości oraz wszelkich zdarzeniach jednorazowych,
wpływających na jego wahania. Dopiero stała zmiana wskaźnika lub jego znaczne
odchylenie w ujęciu rok do roku powinno wpłynąć na zmianę prowadzonej polityki
firmy.
Tomasz Habdas
jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś na temat tego jak prowadzić księgowość w firmie oraz komu ja zlecić, polecam Ci zajrzeć tutaj https://www.crowe.com/pl/services/outsourcing-uslug-ksiegowych. Na pewno znajdziesz tu sporo odpowiedzi na swoje pytania.
OdpowiedzUsuńW kwestii kadr i płac warto jest tutaj zdecydować się na tak zwany outsourcing. Na pewno dobrej jakości usługi z tego zakresu świadczy ta firma https://www.ca-staff.eu/outsourcing-plac i jak najbardziej polecam wam się zapoznać z ich ofertą.
OdpowiedzUsuńW kwestii płac warto jest tutaj zdecydować się na tak zwany outsourcing. Na pewno dobrej jakości usługi z tego zakresu świadczy ta firma https://finansowymistrz.pl/na-czym-polega-obsluga-plac-w-przedsiebiorstwie/ i jak najbardziej polecam wam się zapoznać z ich ofertą.
OdpowiedzUsuń